MUTFAK 93
Türk Mutfağı ve Et Restoranı
Tel: 0850 393 25 25
Adres:
Egemenlik Mahallesi, 6089 Sokak No:2
P.K.35070 Işıkkent
Bornova / İzmir
Cuma, 28 Eylül 2018 14:53

Arnavut Ciğeri

Arnavut Ciğeri Arnavut Ciğeri Mutfak 93

Arnavut ciğeri doğru yapıldığı takdirde ben hiç ciğer sevmem diyenleri bile baştan çıkaracak bir lezzettir. Hem her öğünde ana yemek olarak rahatlıkla sunulabilir hem öğün aralarında iyi bir ekmek içi yemek ve atıştırmalık olacaktır. Türk mutfağının mezeleri içinde de baş köşede yeri vardır. Mutfak 93 restoranımızda en sevilen ve tercih edilen yemeklerden biridir. Elbette tariflerimiz ile evde de yapabileceğiniz Arnavut ciğerini bir öğlen yemeğinde Işıkkent, Bornova’da ki Mutfak 93 restoranımızda, kendi besi çiftliğimizden gelen etlerimiz ile Türkiye’nin en iyi aşçılarının elinden denemeniz konusunda ısrar ediyoruz. İzmir'in en iyi restoranı diye boşuna Mutfak 93 demediğimizi sizde şahit olacaksınız.

Arnavut Ciğeri İçin Gerekli Malzemeler

Yarım kilo günlük dana ciğeri
2 adet kuru soğan
2 adet domates
3 adet iri boy kızartmalık patates
1 çay kaşığı tatlı toz biber
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Yarım çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karbonat (Yemek sodası)
1 demet maydanoz
3-3.5 su bardağı ayçiçeği yağı

Arnavut Ciğerinin Yapılışı

Dana ciğerinin üzerinde zarı varsa mutlaka alın veya kasaba aldırın. Küp küp kestikten sonra bir, bir buçuk saat süzgeçte bekletip kanını akıtın. Ciğeri yıkamayın. Ciğerin yıkanması etin sertleşmesine neden olacaktır. Arnavut ciğerinin özelliği küp küp kesilen etinin şeklidir. İnce ve enine dilimlenmiş ciğerler ile yapılan yemeğinin ismi aslında arnavut ciğeri değildir.

Patates Kızartmaları

Ciğerin yanına sunacağınız patatesleri, ayrı bir tavada, ciğerleri kızartmaya başlamadan bir iki dakika önce kızartmaya başlayın. Patatesler ciğerlere göre daha geç kızaracaklarından önce patatesleri tavata atmak sunum zamanı açısından iyi olacaktır.
3 adet patatesi de soyun ve ciğere uygun olması açısından onları da iri küpler halinde kesip, şekillendirin. Kestiğiniz patateslerin suyunu almak için bir kağıt havluya serin. Daha sonra patatesleri bir kaba alın, bir çay kaşığı tuz ile iyice harmanlayın. Pazardan alınan ak patatesler kızartma için daha uygundur. Manavlardan alınan patatesler beklemiş olabileceğinden istenen çıtırlık sağlanmayabilir.

Kızartmaya başlamak için tavanın şekline göre bir veya iki bardak ayçiçek yağını tavaya koyun. İyi patates kızartmanın sırrı yüksek dereceli kızgın yağdır. Yağın iyice kızmasını bekleyin. Tavayı patates ile çok doldurmayın, patatesler yağın içinde rahatça hareket etmelidir. Patatesleri bir kere tavaya koyduktan sonra tek sefer karıştırın, yağın ısısının düşmemesi için çok defa müdahale etmeyin. Altın sarısı rengini aldıktan sonra yağını süzüp, kağıt havlu serdiğiniz bir kaba alın. Böylece yağını iyice süzmüş olursunuz.

Kırmızı Biberlerin Kızartılması

Süsleme için ikiye böldüğünüz kırmızı biberleri de patateslerden sonra fazla yakmadan kızartın.

Ciğerin Kızartılması

Geniş ve derin bir tepsi veya borcam kaba unumuzu dökün. Bir çay kaşığı tuz ile bir çay kaşığı karbonatı una dahil edin iyice karıştırın. Tuzu direkt ciğerin üzerine atmayın. Ciğeri sertleştirir. Tuz unun içinde olursa ciğerin yumuşaklığına etkisi daha az olacaktır. Unun içindeki karbonat ta ciğerimizin içinin yumuşak dışının çıtır kalmasını sağlamaya yardımcı olacaktır. Süzdüğümüz küp ciğerleri kaba boşaltın ve küp etlerin her yanı una bulanacak şekilde iyice harmanlayın. Bu ciğerlerin birbirine yapışmasını engelleyecek ve çıtırlık verecektir.
Daha sonra temiz ve kuru bir elek yardımı ile ciğerlerin üzerindeki fazla unu eleyin. Tüm ciğerlerin üzerindeki fazla unu eledikten sonra temiz bir kaba alın.
Bir su bardağı ayçiçek yağını tavaya koyun. Yağı kızdırın, kızgın ateşe ciğerleri atın. Kızgın ateşte 3-4 dakika kızartın. Baharatları toz kırmızı biberi ve kırmızı pul biberi, kimyonu kızartmanın sonuna doğru ilave edin ki baharatlar yanmasın. Bir teflon veya tahta kaşık yardımı ile arada sırada ciğerleri karıştırın. Ancak yağın ısısı düşeceğinden fazla da müdahale de yapmayın.
Rengi dönen ciğerleri de kağıt havlu kaplı bir kaba alın.

Sunum Önerisi

Kırmızı soğanları ve domatesleri dilimleyin. Sunum tabağında ciğerleri, patateslerin yanına yerleştirin. En son patateslerin üzerine kırmızı biberleri, ciğerlerin üzerine ister keserek ister yaprak yaprak maydanoz koyarak tabağı süsleyin.

Şimdiden afiyet olsun.