MUTFAK 93
Türk Mutfağı ve Et Restoranı
Tel: 0850 393 25 25
Adres:
Egemenlik Mahallesi, 6089 Sokak No:2
P.K.35070 Işıkkent
Bornova / İzmir
Cuma, 28 Eylül 2018 14:51

Dana Etli Gürcü Kebabı

Dana Etli Gürcü Kebabı Dana Etli Gürcü Kebabı Mutfak 93

Beşamel sosun lezzetiyle beraber tadına doyum olmayan dana eti ile yapılan gürcü kebabı, evinizde de zahmetsiz ve keyifli bir şekilde hazırlanacak ana yemektir. Özellikle mevsiminde pişirilir ise bu yemek tarifi, sofrasında özel misafirlerini ağırlayan ve hünerleri ile onları etkilemek isteyen ev sahipleri için ilk tercih olacaktır.

Etten sebzeye, hamur işinden deniz mahsullerine kadar her türlü malzemeyle son derece yakışan ve dahil olduğu her yemeğe lezzet katan sosların en güzellerinden beşamel sos bu yemek tarifini tamamlarken hem lezzet hem görüntü olarak misafirlerinizi etkileyecektir.

Beşamel sos, un ve sütün özel birleşimine dahil olan tereyağı ile özel bir kıvam alan sostur. Kullanıldığı yemeklerde; iç kısmın sulu, dış kısmın çıtır kalmasını ve görünümün de enfes olmasını sağlar. Akşam yemeklerinin vazgeçilmez tarifi olan beşamel sos aynı zamanda tüm dünyada en sık kullanılan soslar arasında da ilk sırada yer alır. Mevsiminde sebzelerinin kullanıldığı zaman bu tarif harika bir akşam yemeği seçimi olacaktır.

Fırın yemeği sevdalılarının denemekten vazgeçemeyecekleri bu tarif öğle ve akşam yemekleri içen patlıcan ve etin müthiş lezzetini ortaya çıkarır. Sebzenin yanı sıra et, süt ürünleri ve yeşilliklerle süslenecek olan tarif bilenlerin en çok tercih ettiği yemektir. Birkaç aşamadan oluşan ancak tabağa alındığı zaman da damaklardan önce gözlere keyif veren dana etli gürcü kebabı, fırından aldığı tatla daha özel bir hale gelir. Patlıcan sevmeyenlerin dahi denemekten kendilerini alıkoyamayacakları bu tarifi pilav, yoğurt veya cacık ile beraber yenmesi lezzetli bir sofrayı garanti edecektir.
Yine de evinizde fırsat bulamayıp yapamaz iseniz, dışarıda yemek ve tatmak için özellikle Mutfak 93 Restoran’ında denemenizi tavsiye ediyoruz. Işıkkent, Bornova, İzmir’deki restoranımızda, et yemeklerini taptaze malzemeler ile güveç kaplarda, teknoloji harikası özel fırınlarda hazırlıyoruz. Her yemeği daha önce tatmadığımız muazzam bir lezzet noktasına ulaştırdığımıza emin olabilirsiniz.

Dana Etli Gürcü Kebabı İçin Gerekli Malzemeler:

* 3 adet topan patlıcan ( 2 ye bölününce 6 adet kebap çıkacaktır. )
* 1 Yarım soğan
* Yarım kilo dana kuşbaşı
* 1 yemek kaşığı salça
* 2 su bardağı sıvı yağ

Beşamel Sos Tarifi için;

* 2 yemek kaşığı un
* 2 su bardağı süt
* 1 yemek kaşığı tereyağ
* Tuz ve karabiber
* İsteğe bağlı olarak tatlandırmak için muskat rendesi

Kebap Üzeri için;

* 2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
* 3 Adet domates
* 1 demet maydanoz

Dana Etli Gürcü Kebabı Tarifi:

1- Patlıcanlar bütün olarak alacalı şekilde soyulur. Siyah suyun çıkması için içine 1 tatlı kaşığı tuzun atıldığı su dolu kapta en az 1 saat bekletilir.
2- Sudan çıkarılan patlıcanlar kurulanır ve karnıyarık olacak şekilde ikiye bölünür. İçerisi haifçe oyulur. Sıvı yağda önlü arkalı kızartılır. Kızartma tercih edilmez ise patlıcanlar 180 derecelik fırında 15 dakika önceden pişirilir.
3- Diğer yanda kuşbaşı dana eti önce orta ateşte kavrulur. Etlerin suyunu salmasının ardından 1 yemek kaşığı tereyağ ve yarım soğan ilave edilip karıştırılarak etler pişirilir.
4- Beşamel sos için derin bir tencerede tereyağ ve un kavrulur. Süt azar azar eklenerek ve karıştırılarak kıvam alması sağlanır. Tuz, karabiber ve muskat rendesiyle tatlandırılarak kaynama noktasına getirilir.
5- Pişmiş olan etlerin tamamı beşamel sosun yarısıyla harmanlanır.
6- Etler fırına dayanıklı bir kaba dizilen ve ortaları hafif şekilde açılan patlıcanlara paylaştırılır. Beşamel sosun yarısı etlerin üzerine gezdirilir.
7- Kaşar peyniri rendesi sosun üstüne konur.
8- Domatesler kesilerek süslemek için en üste konur.
8- Salça etlerin pişerken bıraktığı suyla karıştırılır ve fırın kabına ilave edilir.
9- Yemek 180 derecede önceden ısıtılmış fırında yaklaşık olarak 20 dakika veya üzerindeki kaşar ve beşamel kızarana kadar pişirilir.

Püf Noktası:
Alaca soyulan ve tuzlu suda bekletilen patlıcanların kızartılmadan önce sularının iyice akıtılması gerekir. Patlıcanın taze ve lezzetli seçilmesi yemeğinizin lezzeti için önemlidir. TTopan patlıcan olarak tarif edilen patlıcanlar ile gürcü kebabı hazırlanacağı gibi daha uzun kemer patlıcanları ile de hazırlanabilir. Çok sert patlıcan kullanılmamalıdır. Sert patlıcanlarda çekirdek daha çoktur. Çekirdekli patlıcanlar lezzetini kaybetmiştir. Patlıcan hafif yumuşak olursa, kabuğu parlaksa, sapı yeşil ve diri ise tazedir, iyidir. Yine dileyenler bu tarifi az yağlı kuzu etiyle de deneyebilirler.

Pişirme Önerisi:
Yemek 180 derece üstü derecelerde pişirilir ise patlıcanların altı yanabilir. Bu sebeple fırın derecesine çok dikkat edilmelidir.

Sunum Önerisi:
Düz bir servis tabağına yerleştirilecek olan bir bütün patlıcan taze maydanoz yapraklarıyla süslenebilir. Tabağın yanında patates püresi, bir kase pirinç pilavı, bir kaşık kaymaklı yoğurt, cacık ya da bir bardak köpüklü maşrapada ayranla servis edilebilecek olan gürcü kebabı Mutfak 93 menüsünde de yer alan ve en çok beğeni toplayan yemeklerimiz arasındadır.