MUTFAK 93
Türk Mutfağı ve Et Restoranı
Tel: 0850 393 25 25
Adres:
Egemenlik Mahallesi, 6089 Sokak No:2
P.K.35070 Işıkkent
Bornova / İzmir
Pazar, 21 Ekim 2018 17:11

Gemici Kuru Fasulye

Gemici Kuru Fasulye Gemici Kuru Fasulye Mutfak 93

Kuru fasulye yemeği ülkemiz toprakları ile özdeşleşmiş, herkes tarafından bilinen bir yemektir. Birçok çeşidi vardır ve hemen her evde sofralarda görülebilir. Bu kuru fasulye çeşitleri ise; etli kuru fasulye, etsiz kuru fasulye ve sucuklu kuru fasulye gibi çeşitlenebilir. Gemici kuru fasulye ise bu türlerden etsiz olan, bol sebzeli hali ile yapılan kuru fasulye yemeğidir. Sebzeli hali ile hem çok sağlıklı hem etli hali kadar lezzetli bir yemektir.

Gemici Kuru Fasulye Nereden Geliyor?

Etsiz kuru fasulyenin adının neden gemici usulü kuru fasulye olduğu da güzel bir geçmişe dayanmaktadır. Gemilerde belirli günlerde, örneğin Pazartesi, kuru fasulye servis edilmektedir. Bunun sebebi ise birkaç nedene dayanmaktadır. Birincisi gemilerde erzak alımının bu günün ertesine denk gelmesi, dolayısıyla gemide taze yiyecek kalmamış olmasıdır. Bir diğer sebebi de gemide uzun süreler çalışan kişilerin haftanın günlerini karıştırmaya başlaması ve kuru fasulye yenen günlerin hafta başı olarak kabul edilmesidir.
Gemilerde kuru fasulye yapılması böylece bir adet haline gelmiştir. Eski dönemlerde elektrik, buzdolabı gibi ihtiyaçların tam karşılanamaması nedeni ile et de uzun süre saklanamazdı. Bu sebeple de kuru fasulye etsiz olacak şekilde bol sebze kullanılarak yapılmaktadır. Halen gelenek olarak gemilerde Pazartesi günleri kuru fasulye yenen bölgeler bulunmaktadır. Yemek de dilden dile dolaşarak restaurant menülerinde de bu şekilde anılmaktadır. Bu gelenek ile etsiz kuru fasulye adını gemici kuru fasulye olarak değiştirmiştir.

Gemici Kuru Fasulye Tarifi

Malzemeler

  • Tuz
  • Karabiber
  • 1 Defne Yaprağı
  • 1 Diş Sarımsak
  • 1 Yemek kaşığı domates salçası
  • 3 - 4 adet sivri tatlı kırmızı veya yeşil biber
  • 1 iri boy soğan
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 su bardağı kuru fasulye
  • 1 çay bardağı domates rendesi

Yemeğin Yapılışı

Öncelikle kuru fasulyeler akşamdan ıslatılır. Sonrasında sabah suyu süzülerek, yeniden su doldurulur. Üstünü 2-3 bardak geçecek kadar su doldurduktan sonra yaklaşık yarım saat haşlanır. Soğanlar yemeklik olacak şekilde doğranır, biberler halka şeklinde doğranır. Sonrasında kabuğu soyulmuş olan domatesler küp şeklinde doğranır.
Tencereye zeytinyağı ve tereyağı alınır, soğanlar eklenerek pembeleşene kadar kavurulur. Sonrasında biberler eklenir, domates salçası ilave edilir ve kokusu çıkana kadar kavurma işlemine devam edilir. Domates ve domates püresi de eklendikten sonra su, defne yaprağı ve sarımsak eklenir. Ardından Fasulye de eklenerek kapağı kapatılır. Tuz ve biber de eklendikten sonra yarım saat kadar daha pişirilir ve defne yaprağı çıkarılır.

Gemici Kuru Fasulye Püf Noktası ve Sunumu

Gemici kuru fasulyede en büyük püf nokta gemici kuru fasulye yapılırken daha ufak boyutta fasulyelerin tercih edilmesidir. Bu şekilde fasulye sebzeler ile birbirine daha güzel uyum sağlayacak ve daha lezzetli olacaktır. Sunum için ise Bornova bölgesinde yapıldığı gibi, çukur bir tabakta sunarak üzerine bir miktar maydanoz ilave edilebilir. Mutfak 93 Restaurant menüsünde yemeğin ismi de gemici kuru fasulye şeklindedir.
Kuru fasulye oldukça güzel ve lezzetli bir yemektir. Ülkemizin her yerinde olduğu gibi İzmir'de de oldukça sık yapılmaktadır. Daha lezzetli ve özenli bir gemici kuru fasulye için Mutfak 93 restaurant'ını tercih etmenizi öneriyoruz. Kuru fasulye yemeğini iyi ve kaliteli yemek isteyen kişiler güveç kaplarda pişen yemeğin değerini bileceklerdir. Mutfak 93 gemici kuru fasulye yemeğini son teknoloji fırınlarda güveç kaplarda pişirerek oldukça leziz bir şekilde hazırlamaktadır. Mutfak 93 Restaurant Işıkkent Bornova’da İzmir Çevreyolunun Işıkkent- Pınarbaşı çıkına çok yakın lokasyonda yer almaktadır.