MUTFAK 93
Türk Mutfağı ve Et Restoranı
Tel: 0850 393 25 25
Adres:
Egemenlik Mahallesi, 6089 Sokak No:2
P.K.35070 Işıkkent
Bornova / İzmir
Pazar, 02 Aralık 2018 17:40

İzmir Köfte

İzmir Köfte İzmir Köfte Mutfak93
Tarihi dokusu, denizi, havası ve şanlı geçmişi ile bilinen bir şehir olan İzmir, Türkiye’de birçok kentin olduğu gibi köftesi ile de ünlüdür. Osmanlı mutfağı ile soframıza giren köfte önceleri çok çeşitli şekillerde yapılmasa da zamanla yörede yetişen hayvanların beslenme alışkanlığı, farklı yöntemlerin geliştirilmesi ve mutfak kültürünün artması ile günümüzde 300’e yakın çeşit bulundurmaktadır.
Her yörede farklı yapılan köfte, İzmir’de de güzel bir öğle ya da akşam yemeği sofrasına yakışır şekilde yapılmaktadır. Domates sosu ve patates eşliğinde sunulan İzmir Köfte, İzmir’in birçok yerinde irili ufaklı lokantalarda da halen İzmir yöresel yemeği olarak servis edilmektedir.
Restoranımız Mutfak 93 de yöresel Türk mutfağının yemeklerini tadabileceğiniz en güzel mekanlardan birisidir. İddia ediyoruz ki İzmir Bornova, Işıkkent teki Mutfak 93 Restoranımızda İzmir köftenin de en güzelini bulacaksınız.
İzmir köfteyi tüm İzmir’deki restoranlarında da sıklıkla görmeniz mümkündür. Tarihi 1920’li yıllara kadar dayandığı söylenen bu köfte yapılış şeklinden ise fazla bir şey kaybetmemiştir. Ayrıca bir çok şehirde de restoranları gezerken rastlayabileceğiniz meşhur İzmir köfte tarifi ise aşağıda verilmiştir.

İzmir Köfte Malzemeleri

• 500 gr orta yağlı dana kıyma
• 1 adet kuru soğan
• Yarım demet maydanoz
• 1 adet yumurta
• 1 çay kaşığı kimyon
• 1 çay kaşığı kekik
• 1 çay kaşığı tatlı toz kırmızıbiber
• 2 çay kaşığı tuz
• 1 çay kaşığı karabiber
• Yarım su bardağı ekmek kurusu ya da galeta unu
• 4 adet ufak boy patates
• 2 yemek kaşığı domates salçası
• 2 adet domates
• 4 adet sivri biber
• 1 fincan sıvı bitkisel yağ
• 2 su bardağı su

İzmir Köftenin Yapılışı

Restoran yemeği olarak bilinen meşhur İzmir köftenin orijinal yapılışı için sizlere aşağıda tarif verilmiştir. Doyurucu bir öğle yemeği için siz de malzemeleri toplayıp tarife başlayın.
Derin bir kaba kıymanın tamamı alınır. 1 adet kuru soğan rendeden geçirilerek sulu kısmı sıkılıp kalan posa kıymanın üzerine konur. Soğanın suyu acı tat vereceği için restoran tipi İzmir köftede ayrılarak kullanılır. Üzerine 1 adet yumurta kırılır. Daha sonra baharatlar sırası fark etmeksizin kıymanın üzerine konur. Tuz ve karabiber ilavesi yapılır.
Maydanozlar saplarından ayrılıp iyice yıkanır ve ince ince kıyılır. Kıyılan maydanoz kıyma karışımının üstüne ilave edilir. Tüm malzemeler koyulduktan sonra tercihen bir eldiven takılarak kıyma sıkı bir şekilde yoğurulur. Yoğururken özellikle maydanozların eşit bir şekilde dağılmasına dikkat edilir. Maydanoz yoğunluğu kıymada eşit ise yoğurma işlemi başarılı olmuş demektir. Yoğurulan kıymadan yaklaşık parmak kalınlığında ve 4-5 cm boyunda köfte parçaları avuçta sıkılarak şekillendirilir. Her bir köfte ayrı bir tabağa alınır ve tüm kıyma bitene kadar köfteler sıkılıp sıralanır.
Sonrasında köfte yemeği için kullanılacak patates, biber ve domatesler yıkanır. Patateslerin kabuğu soyulur ve elma dilim şekli verilerek köfte kalınlığını geçmeyecek boyutta dilimlenir. Sivri biberlerin sapları kesilir ve içlerinden tohum kısmı ayrılır. Biberler de uzunluğu köfteyi geçmeyecek şekilde doğranır ve patateslerin yanına koyulur. Domatesler ince dilimler halinde kesilir.
Büyükçe bir fırın tepsisi ya da borcam alınır. Önce en alt kısma domates dilimleri serilir. Üzerine 1 köfte, 1 dilim patates ve 1 adet biber olacak şekilde kalan tüm malzemeler sıralanır. Salça, su ve sıvı yağ ile karıştırılarak bir sos haline getirilir. Bu sos tepsinin farklı yerlerinden dökülür ve malzemeler ıslatılır. 220 derecelik fırında 30 dk. üstleri kızarıncaya kadar pişirilir.
İzmir’de Mutfak 93 restoranımızda en güzelini tadacağınız bunun yanı sıra birçok yerde karşınıza çıkabilecek bu lezzetin yapımı kolaydır. Yanına cacık, yoğurt ve çoban salata ile sunumu yapılırsa etkileyici bir öğle ve akşam yemeği olacaktır. Afiyet olsun.